Door Mariëtte Ophof
Ondanks het veelvuldig gebruik van internet tijdens het voorbereiden van de vakantie is het bladeren door campinggidsen niet weg te denken. Er zijn honderden campings te vinden, gerubriceerd op land, de geboden faciliteiten overzichtelijk of minder overzichtelijk op een rij en dan is de keus aan u.
Hoe actueel zijn de gidsen en hoe komen de uitgevers van deze gidsen aan hun informatie. Vakantiekriebels klopte aan bij de meest bekende gidsen van Nederland en liet zich informeren over hoe een campinggids tot stand komt.
We leggen de focus op de papieren campinggidsen van de ANWB, ACSI en KOSMOS. In alle gevallen worden de papieren gidsen ondersteund of versterkt door een website en steeds vaker is er gratis informatie beschikbaar in de vorm van een dvd, cd rom of app.
Papieren gidsen
De campinggids in boekvorm is bij iedereen bekend. Op iedere vakantie- en kampeerbeurs worden ze te koop aangeboden en het is handig een gids binnen handbereik te hebben als u onderweg bent. Een kampeervakantie kan thuis nog zo goed zijn voorbereid soms moet je improviseren en als u net als ik niet on line kunt op uw telefoon en de laptop thuis laat dan is een campinggids onmisbaar.
De gidsen staat boordevol campings, maar wie bepaald eigenlijk welke campings er in worden opgenomen, betalen campings voor plaatsing en hoe actueel is de informatie...
ANWB
We beginnen met de grondlegger van de campinggidsen. Wie anders kan dat zijn dan de ANWB. Het was 1940 toen er voor het eerst een overzicht verscheen met door de ANWB gekeurde campings. Het overzicht telde 27 kampeerterreinen, alfabetisch gerangschikt in volgorde van gemeente. 71 jaar later heeft de ANWB circa 8000 campingadressen in 27 landen in het bestand die in 4 campinggidsen worden gepubliceerd (Campinggids Nederland, Campinggidsen Europa deel 1 en 2 en gids kleine campings).
Mits ze voldoen aan de minimum eisen, kan iedere camping (tegen betaling) worden opgenomen in de campinggidsen. Vooraf wordt de camping geïnspecteerd door een van de tientallen opgeleide ANWB campinginspecteurs. Daarna volgt eens in de 3 jaar een inspectie bezoek. Hoewel bekend wordt gemaakt in welk jaar de inspectie plaats vind, blijft de exacte datum een verrassing.
Op iedere camping wordt een lange lijst met 169 aandachtspunten na gelopen. Op deze manier beoordeelt men de kwaliteit van de voorzieningen, dat wat aanwezig is op de camping moet eenvoudigweg goed zijn. Deze punten vormen de basis voor de beschrijvingen en waarderingscijfers in de gidsen.
De ANWB hanteert cijfers. De bevindingen van de inspecteurs vormen de basis van de rapportcijfers, rekening houdend met verschillende wegingen voor de verschillende onderdelen. Daarbij wordt gelet of in alle basisvoorzieningen is voorzien, het geboden comfort, de staat van onderhoud en of er extra faciliteiten worden aangeboden.
De criteria op basis waarvan de ANWB de waarderingscijfers toekent zijn voor alle landen in Europa gelijk. Soms worden campings opgenomen die strikt genomen niet aan de minimale (basis) voorwaarden voor vermelding voldoen. Het gaat om campings in landen waar de kwaliteit van de kampeerterreinen over het algemeen laag is of om campings in regio’s waar geen goede alternatieven voor handen zijn. Aan de hand van de cijfers weet de kampeerder dan toch wat hij kan verwachten.
ANWB erkende camping zijn te herkennen aan een bordje bij de entree.
In 2010 heeft de ANWB de kinderinspecteurs geïntroduceerd. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen campings uit de ANWB gidsen inspecteren op dingen die zij echt belangrijk vinden.
Naast de 4 bovengenoemde algemene gidsen geeft de ANWB de Charme campinggidsen reeks uit. Op anwbcamping.nl vindt de kampeerder de campinggidsen digitaal met de mogelijkheid van zoeken en boeken.
Bij de Campinggidsen deel 1, 2 en Campinggids Nederland zit een gratis CD rom met alle campings en de Campinggidsen 1 en 2 kunnen compleet op het navigatiesysteem worden gedownload. Sinds begin 2011 bestaat een ANWB Campinggids applicatie voor de Iphone. www.anwbcamping.nl
ACSI
De 46 jaar oude ACSI campinggids (de groene) brengt jaarlijks 8600 Europese campings onder de aandacht. Het zijn campings die door één van de 330 inspecteurs ieder jaar aangekondigd worden bezocht. Met de eigenaar van de camping lopen ze, aan de hand van een inspectielijst, 200 voorzieningen en aandachtspunten na, ze bekijken de situatie ter plekke en ze enquêteren kampeerders over niet te controleren punten als, lawaai op de camping, verlichting 's nachts enz.
De inspecteur bepaalt tijdens zijn bezoek of de camping voldoet aan de eisen voor opname (durf ik mensen hier met goed fatsoen naar toe te sturen). Campings betalen niet voor plaatsing in deze gids. Ze kunnen wel ondersteunend adverteren in de uitgave.
De ACSI houdt zich bezig met een neutrale inspectie, er wordt geen waardeoordeel aan de bevindingen gekoppeld, zoals een cijfers, sterren of iets dergelijks. Is de camping goed genoeg bevonden dan wordt er bij de ingang een herkenbare ASCI sticker geplakt.
ACSI geeft de Europa gidsen uit (sommige ook in Duits en Italiaans), DVD's (met routeplanner, links, campingvergelijker, filmpjes enz.), gidsen voor deelmarkten (o.a. Klein & Fijn met kleine gemoedelijke campings/kampeerterreinen met een natuurlijke uitstraling) en specifieke Duitse en Italiaanse gidsen. Verder zijn er allerlei app's beschikbaar. www.acsi.eu
KOSMOS
Kosmos is meer dan 25 jaar uitgever van de Campingwijzer. Meer dan 7700 campings verschijnen ieder jaar in een gloednieuwe gids die voor de opvallend lage prijs van maar 8,95 euro wordt verkocht.
Ieder jaar brengen de consulenten een aangekondigd bezoek aan de campings, in een aan hun toegewezen gebied, om de faciliteiten te inventariseren. Zo worden ze langzaamaan kenners in de regio en zijn ze goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Dat is mooi meegenomen want u kunt de consulenten telefonisch en per mail om camping advies vragen.
Ook door Kosmos wordt geen waardeoordeel verbonden aan hetgeen wordt aangetroffen. Voor gratis opname in de gids is het voldoende dat de camping een verzorgde, nette indruk maakt.
Behalve de papieren Europagids is er een cd rom beschikbaar met campinginformatie, diverse iPhone applicaties en nog voor het eind van 2011 komt er een Android versie op de markt.
De on line informatie en mobiele applicaties (gratis) worden steeds belangrijker en om die reden zal de papieren gids op termijn verdwijnen.
Opvallend is verder de gratis te downloaden landen- en regio gidsen op de website. Sla de gids op of print het uit en u heeft altijd gratis actuele informatie bij de hand. www.campingwijzer.nl
Kleinere namen
Behalve de genoemde grote namen zijn er kleinere organisaties en gidsen die flink aan de weg timmeren. Zoals RAN BV (Recreatieve Accommodaties Nederland BV) doet met een site met, zoals zij dat noemen, ‘gastvriendelijke’ campings met een goed verzorgt terrein en ruim voldoende kampeerplaatsen voor het toeristisch kamperen met schoon en goed onderhouden sanitair. Gecontroleerd wordt of de website van de camping de werkelijke situatie ter plekke weergeeft. Is het geschetste beeld en de gegeven informatie correct dan wordt de camping (tegen betaling) opgenomen op de site van RAN, zo niet dan moet de website worden aangepast of volgt geen opname. Eens per 2 a 3 jaar wordt de camping onverwachts bezocht en gecontroleerd. Bij vertrek krijgt de camping een sticker.
Sinds een aantal jaren geeft RAN BV een kleurrijke gids uit met een kleine selectie campings. In een kort tekst wordt een representatief beeld geschetst. www.ranbv.nl