Glamping - Door Louise Olivier van kokenopdecamping.nl
De trend van deze zomer is glamping. Glamping is ontstaan uit de woorden glamour en camping. Het staat voor kamperen op een zeer luxe manier, kamperen in prachtige safaritenten (lodges) op unieke plekken binnen Europa. De accommodaties kunnen zo in gebruik genomen worden. Geen gesleep met tentdoek en haringen, geen leeglopende luchtbedden en te hete slaapzakken, maar luxe boxspringmatrassen met veren dekbedden. Op de grond ligt een planken vloer en de keuken is compleet ingericht met koelkast, 4-pits gasfornuis en oven. Ook het sanitair is geheel inpandig en niemand hoeft meer met de wc rol onder de arm naar het toiletgebouw te lopen. En natuurlijk zijn beddengoed en handdoeken inbegrepen. Je hoeft eigenlijk alleen maar je koffer met persoonlijke spullen mee te nemen. En als je de voorkant van de tent oprolt kun je op de veranda plaats nemen en van een adembenemend uitzicht genieten.
Behalve in lodges is het ook mogelijk om te overnachten in een klassieke woonwagen op wielen, de zogenaamde pipo-wagen. Ook wordt er gebruik gemaakt van indianententen. De tipi, een kegelvormige tent met houten skelet en canvasdoek of een wigwam, die koepelvormig is. En wat te denken van een yurt? Dit is een traditionele ronde tent uit Mongolië, die door zijn vilten bekleding koel is in de zomer en warm in de winter.
De locaties hebben altijd iets bijzonders. Ze zijn bijvoorbeeld gelegen in een wijngaard, bij een kasteel, aan een meer of bij een boerderij. Zo kwam ik bij mijn zoektocht op internet o.a. glampings tegen in een dierentuin met Afrikaanse en Aziatische dieren, een tentenhotel waar je een draaibaar huisje kunt huren dat je zelf naar de richting van de zon kunt draaien en een kubusvormige tent met een koepel in het dak, zodat je vanuit je warme bed naar de sterren kunt kijken. Lijkt het u wat? Kijk dan gewoon even op Google bij: glamping, glampen, tendi of boerenbed.
En na al die verhalen over luxe heb ik deze keer gekozen voor eendenborstfilet. Chique maar heel eenvoudig om te maken.
Eendenborstfilet met tabouleh
Ingrediënten 4 personen
300 gram couscous 300 cc kokend water
2 eetlepels olijfolie 1 grote rode ui
2 tomaten ½ komkommer
1 rode paprika 1 theelepeltje sambal
koriander munt
platte peterselie zout en peper
4 eendenborstfilets roomboter
Bereidingswijze
Overgiet de couscous met kokend water, voeg de olijfolie toe en laat het 15 minuten wellen. Roer daarna de couscous los met een vork en laat het afkoelen. Snijd ondertussen tomaten, komkommer, ui en paprika in kleine blokjes. Meng de groenten samen met de sambal door de couscous en voeg de fijngesneden kruiden naar smaak toe. Laat de couscous 1 uur afkoelen in de koelkast.
Snijd de velzijde van de eendenborstfilets met een scherp mes kruislings in tot bijna op het vlees. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de filets op de vetkant 7 minuten op middelhoog vuur. Bak ze daarna nog 5 minuten op de andere zijde. Laat ze 5 minuten rusten in aluminiumfolie alvorens ze in plakjes te snijden en te serveren met de tabouleh.